Hoppa till textinnehållet

Det här händer med din ekonomi efter 18

Ett ung, leende par står ute i trädgården och håller om varandra

Att fylla arton innebär inte att man blir vuxen över en natt, eller att man blir en ny person. Men det medför en hel del nya möjligheter och regler. Som att själv för första gången ha fullt ansvar för sin  ekonomi. Här är några saker som är bra att ha koll på – för både föräldrar och blivande artonåringar.

Att fylla arton innebär att du för första gången kontrollerar din ekonomi själv, utan att några föräldrar kan sätta begränsningar för hur mycket du spenderar, eller var tjänsten kan användas.

”När du fyller arton kontrollerar du alla banktjänster själv för första gången. Du kanske har haft banktjänster tidigare också, men nu kan inte dina föräldrar styra hur mycket du får ta ut, eller hur mycket du får swisha”, säger Tove Zander, segmentsansvarig för unga på Swedbank. ”Du har nu själv ansvar för alla inkomster och utgifter.”

Med ökade befogenheter kommer som bekant mer ansvar.
”Innan barnet fyller arton är det jättebra att förälder och barn sitter ner tillsammans och pratar om vad det innebär för ekonomin att bli vuxen. Långt ifrån alla lär sig det i skolan utan det ansvaret behöver föräldrarna ta”, säger Tove Zander.

Säkerhet är en annan viktig sak att diskutera. Det har blivit allt vanligare att ungdomar utnyttjas i olika former av bedrägerier. Kanske för att man som ung inte är fullt medveten om att det är ett brott att låna ut sitt konto till någon annan, eller att Mobilt bank id är en id-handling som vilken annan.

”Det är jätteviktigt att prata om att vara väldigt försiktig med hur man lämnar ut sina kontouppgifter, eller var man använder Mobilt bank id. Om man på något sätt får misstankar – tycker att konstiga belopp dras, eller får mejl om att lämna ut kontouppgifter – kontakta din bank och hör om det är normalt”, säger Tove Zander.

Ett tips innan man har fått in rutinerna för hur mycket ens inkomster ska räcka till är att använda någon av de appar som ger översikt över vad ens utgifter går till. På Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank finns Utgiftskollen. Här hittar du Utgiftskollen

”Då får man en väldigt bra bild av vad man har för utgifter och inkomster. Hur mycket boendet kostar, vad man lägger på mat med mera. Man lär sig jättemycket på en sån sammanställning”, säger Tove Zander.

Och innan man har fått in rutinerna för hur mycket ens inkomster ska räcka till kan det vara en idé att själv sätta upp begränsningar för till exempel sitt eget swishande.

”Tidigare kanske föräldrarna satte en gräns för hur mycket det gick att swisha under en tidsperiod. Nu kan det vara klokt att själv sätta en gräns, så att man får tänka till varje gång man swishar.”

För många artonåringar ökar också inkomsterna – kanske börjar man jobba eller får studiemedel – och det är bra att börja tänka på att sätta av en summa i sparande varje månad.

”Ju snabbare man får in beteendet att spara, desto bättre. För ju mer man tränar på att spara, desto lättare blir det. Och utgifterna ökar ju också. Flyttar du hemifrån kanske du till exempel behöver ha en egen hemförsäkring.”

Många unga kanske har haft banktjänster redan innan artonårsåldern. Bra att tänka på då är att många av tjänsterna ser annorlunda ut från det att man blir arton.

”Du får ett annat typ av bankkort, en ny mobilapp och internetbank med fler funktioner, där banken kan kommunicera om saker vi tror är relevanta, till exempel olika sätt att spara, eller tips om nya funktioner som är släppta”, säger Tove Zander.

 

Tips

  • När du fyller 18 kontrollerar du din ekonomi och dina banktjänster själv för första gången. Dina föräldrar styr inte hur mycket du exempelvis får ta ut, eller får swisha.
  • Säkerhet är viktigt. Låna inte ut id-handling, tex mobilt bankid, eller dela ut kontouppgifter till någon.Om du misstänker något brott kopplat till dina konton, kontakta din bank.
  • Innan du fått in rutinerna för hur mycket dina inkomster ska räcka till kan det vara en idé att själv sätta upp begränsningar för till exempel ditt eget swishande.
  • För att få koll på inkomster och utgifter, kan du ta hjälp av någon av de appar som ger översikt. På Swedbank finns Utgiftskollen.
  • Flyttar du hemifrån är det bra att se över om du behöver ha en egen hemförsäkring.