Göteborgsbiografen Bio Roy är en av landets äldsta biografer och en av de få singelbiografer som finns kvar. I april i år skulle man fira 80 år, men istället blev våren 2020, för Bio Roy – precis som för andra – någonting helt annat än fest.

”Vi märkte väldigt snart att dagsförsäljningen minskade jättesnabbt. Och många hörde av sig och hade frågor, kommer ni visa filmen, kommer ni stänga ned, eller sa att de inte kände sig trygga och ville ha pengarna tillbaka. På bara en vecka minskade besökarantalet med 60-70 procent”, berättar Anna Reimegård, verksamhetsansvarig på Bio Roy, med lång bakgrund inom restaurang- och eventbranschen.

De elva anställda kämpade på, bokade om biljetter från en vecka till en annan, flyttade fram visningar. Men läget blev allt mer ansträngt. När så regeringens beslut om 50-personsgränsen kom insåg de att det inte längre var hållbart att hålla verksamheten igång och fattade beslutet att stänga ned.

”Den första känslan var att det var jätteskönt”, berättar Anna Reimegård. ”Vi hade levt i en månad med ovissheten och rädslan att biografen inte skulle överleva. Och samtidigt var det så sorgligt. Den här biografen har funnits i 80 år och vi som jobbar här älskar biografen och vi har en väldigt trogen publik. Det kändes hemskt och tråkigt.”

De deltidspermitterade personal, förhandlade med hyresvärden om hyreslättnader och började dra upp planer för hur de kunde strukturera upp sitt arbete för en tid efter krisen. Till saker att ta ställning kring var också den ombyggnation av biografen som var planerad för sommaren.

Ny möjlighet med drive-in-bio

Så en dag när Anna var på kontoret, ringer en vän från restaurangtiden, som numera jobbar inom eventbranschen. Han berättade om ett liknande affärsläge: Från full aktivitet med hela sommaren inbokad till tvärstopp.

”Allt vi skulle göra i sommar har blivit inställt, men vi har platsen och all teknik på plats för att starta en drive in bio. Vill du vara med?” återger Anna samtalet. ”Och då sa jag så klart ja”, säger hon.

Dagen efter möttes de för att dra upp planer och två veckor senare öppnade drive in bion ute på Bananpiren i Göteborgs frihamnområde. Intresset var jättestort och projektet hade fått mycket mediauppmärksamhet, och biljetterna sålde slut på fem minuter. Sen dess har de i praktik haft utsålt.

Efter all ovisshet som var under krisen – både stressen med personalläget, och att behöva säga upp personal som också var vänner, och den ekonomiska pressen – så var det väldigt positivt med den energi som projektet gav, menar Anna Reimegård, och att få fokusera på något som de hade kontroll över.

”Vi får så mycket kärlek varje dag. Av folk som inte ens kan gå. Det känns så bra att få vara del av det positiva”, säger Anna Reimegård.

Planen framåt för Bio Roy är fortfarande oviss. Anna har varit tvungen att säga upp nästan all personal och vet fortfarande inte om biografen kan öppna till hösten. Och även om restriktionerna kommer att lätta, tror hon att människors beteende kommer att ha ändrats.

”Det kommer nog bli en lång uppstartsfas, där vi växer med hur saker förändras”, säger Anna Reimegård.

Trots allt negativt med krisen, ser hon också positiva saker, som att de nu kan fokusera på att strukturera sin verksamhet mer. De planerar för nya koncept och spanar på olika trender där besökarna är mer involverade i utbud och marknadsföring, och som kan fungera i en värld där krisen fortsätter i mindre skala.

Och samarbetet med kollegorna ute på Bananpiren kommer säkert att fortsätta i någon form.

”Det har fungerat väldigt bra och vi har haft väldigt roligt. Vi är nog fixarmentalitet allihop, vi tutar och kör”, säger Anna Reimegård.


Bio Roy ägs av Folkets Hus & Parker