Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Vad krävs för att få bolån?

Många drömmer om att kunna köpa en egen bostad. Men det är mycket som vägs in innan man blir beviljad ett bostadslån. Vi benar ut vad som krävs – och hur besluten tas.

Mamma, barn och hund står i köket med jackor på

Du kanske känner igen dig i att surfa runt och drömma om utannonserade bostäder? Då vet du att det ofta finns länkar till olika banker för att se vad du kan få låna. Men i de flesta fall är det inte ett riktigt lånelöfte du får då, utan en indikation om vilken nivå du kan hamna på när du ansöker hos en handläggare. Det kan vara bra att veta innan du börjar buda glatt.

Här kan du med hjälp av vår räknare få en uppskattning på hur mycket du kan få låna och vad det kommer kosta.

Innan du beviljas ett lån får du fylla i uppgifter om din inkomst, vilka utgifter du har, eventuella andra skulder samt visa vilken inkomst du har haft de senaste tre åren. Hur mycket du får låna beror också på om du delar utgifter med någon, om det finns barn med i bilden, vilka tillgångar du har och så vidare.

Så, hur mycket får man låna på sin inkomst?

Vi tar tre exempel! (Och för enkelhets skull blandar vi inte in gamla lån, krediter och liknande. Och detta gäller bostadsrätter)

  • Du är ensamstående utan barn med en inkomst på 28 000 kr/månad.
    Med en sådan inkomst kan du få ett bolån på 1,5 miljoner kronor. Tänk på att du ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.
  • Ni är ett par med två barn och en gemensam inkomst på 56 000kr/månad.
    Med en sådan inkomst kan ni få ett bolån på 2,8 miljoner kronor. Tänk på att man ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.
  • Du är ensamstående och har två barn och en inkomst på 40 000kr/månad
    Med en sådan inkomst kan du få ett bolån på 2 miljoner kronor. Tänk på att man ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.

Att inte bedömas vara kreditvärdig, eller inte få låna de summor man hade hoppats på, kan röra upp mycket känslor. Men allting handlar om att banken vill vara säker på att din ekonomi kommer att gå ihop. Och det handlar inte bara om att kunna betala tillbaka lånet utan också att kunna leva på en rimlig nivå. Det handlar alltså om din ekonomi i första hand och aldrig om hur önskvärd du är som kund.

När du väl har fått ett lånelöfte är det fritt fram att kika runt hos mäklare och börja buda på drömboendet. Och det är nu det svåra, och roliga, börjar! 

Räkna på bolån

Räkna ut hur mycket du kan låna och vad det kommer kosta.

Andra läser också