Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Köpa ny bil – 10 saker att tänka på

Håller den gamla bilen inte längre? Eller är du trött på hög bränsleförbrukning? Kanske växer familjen? Det kan finnas många anledningar till att du behöver en ny bil. Här är 10 saker att tänka på när du närmar dig ett köp!

Two women talking to each other while charging the electrical car
 1. Ny eller begagnad

  Det är lätt att tänka ”fabriksny” när det ska köpas en ny bil. Garantierna är bra, utgifterna de första åren blir små och – en ny bil är ändå en ny bil! Men bilar som bara har något eller några år på nacken har sina fördelar också – de känns fortfarande nya och den värsta värdeminskningen har redan skett. Jämför alternativen noga och bestäm vad som är bäst för dig.

 2. Finansiering

  Gör en ordentlig kostnadskalkyl för bilköpet. Inköpspris, driftskostnad och år av användning. Du behöver få en tydlig uppfattning om vad du betalar för, nu och under de kommande åren. Jämför gärna med den bil du redan har. Bilhandlare kan ofta erbjuda dig lån via sina samarbetspartners på plats i bilhallen, men ofta blir det högre räntor än via din bank. Ett besök hos banken innan bilköpet kan därför vara en bra idé för att få bästa möjliga villkor för ditt bilköp.

 3. Biltyp

  Vilken typ av bil passar dig, vilka funktioner är viktigast? Det är lätt att exempelvis tänka ”jag behöver ett gigantiskt bagageutrymme för den där bilresan vi gör en gång per år” men om du i vardagen bara behöver en liten bil kanske det är smartare att välja en liten, billigare bil? För den där långresan kan det vara smartare att hyra en bil. Och när det gäller huruvida bilen ska gå att köra i terräng eller vara extra sportig – fundera på om det är viktigt för dig, de funktionerna innebär ofta högre pris, skatt och försäkring.

 4. Bilmärke

  Design säljer, så är det bara. Samtidigt är smaken olika så det är omöjligt att säga vilken bil som är snyggast, men ett kändare märke innebär oftare ett högre pris. För dig som bilköpare är det bättre att fokusera på saker som du kan kontrollera – som säkerhet. Hur har bilen betygsatts av Euro-Ncap? Kolla på deras hemsida. Det finns även försäkringsbolag som listar säkra bilar. I en krock spelar lackens glans mindre roll, medan säkerhetsbalkar, nackskydd och airbags blir livsviktiga!

 5. Andrahandsvärdet

  Det kan kännas tråkigt att nu behöva tänka på tiden när du ska sälja bilen – men väl där kommer du att vara glad att du gjorde det. Hur mycket en bil förlorar i värde bestämmer till stor del om du gjort ett ekonomiskt bra köp eller inte – betydligt mycket mer än till exempel bränsleförbrukning. Därför kan det vara bra att fundera lite extra kring köp av alltför udda märken och modeller. Och kolla även bilens ”rostprognos”, tester finns hos bland annat Vi Bilägare.

 6. Miljö

  För den som vill köra miljövänligt står valet mellan en bränslesnål bensinbil, en hybrid eller en ren elbil. Vad du väljer beror till stor del på hur dina körvanor ser ut. Kör du ofta långa sträckor är förmodligen en hybrid eller en bensindriven bil bäst. För korta sträckor i stan passar elbilen bra. Elbilen kostar mest i inköp, men har å andra sidan lägst bränslekostnader.

 7. Kampanjpriser

  Ganska ofta kan du hitta specialpriser på vissa bilar. Det kan vara att just den modellen är på väg ut eller att någon ny modell behöver uppmärksamhet. Det är heller inte ovanligt att extra utrustningspaket läggs med i priset. Har du is i magen och inte behöver en ny bil på studs så kan det löna sig att vänta och kolla bilannonserna.

 8. Förhandling

  På en bilfirma visas bilarnas utbudspriser – det är inte avslutspriser. Naturligtvis bör du försöka förhandla om priset. Och gäller det en fabriksny bil är det även läge att försöka få med bättre utrustningspaket i dealen. Men kom ihåg att detta gäller hos bilhandlare och inte hos auktionsföretag. Vid köp av privatpersoner gäller det att känna av stämningen och ha koll på om något skrivits i annonsen om slutpriset/förhandling.

 9. Vem är säljaren?

  MRF-anslutna bilhandlare eller auktionssajter av typen Kvarndammen är det säkraste stället för ett bilköp, och det är lätt att jämföra priserna via nätet. Köper du av en privatperson kan det vara svårare. Du behöver kolla upp vem som verkligen äger bilen (via bilregistret), om bilen tidigare krockats och om alla funktioner är som de ska. Tips: ta med en kunnig person som kan kolla att allt stämmer, fungerar och finns inkluderat.

 10. Vårda bilen

  När köpet är gjort gäller det att du tar hand om din investering! Verkstadsservice varje år, tvätta bilen kontinuerligt, fixa yttre skador när de uppstår. Rök inte i den – den blir snabbt extremt svår att sälja vidare då.

Fördelar och nackdelar med ny eller begagnad bil

Låna till bil

Hos oss kan du låna till bil som du köper hos bilhandlare eller privatperson. 

Välj rätt försäkring till din bil

Hos oss kan du välja mellan alternativen BilBAS och BilPLUS. Båda finns som hel- och halvförsäkring och inkluderar en trafikförsäkring. Skaffa en försäkring till bilen redan idag.