Skip to content

Starta eget företag

Leende man sitter med en grå väst och en kaffekopp på ett kontor i en tygfabrik

Är du redo att ta nästa steg och starta eget företag? Här får du tips som gör att du kommer igång!

Vi hjälper dig med allt för att få en bra start och gör det enklare att gå från vision till verklighet. Vi har smidiga lösningar för att betala och ta betalt, olika försäkringar och pensioner för en ökad trygghet, samt finansiering som passar ditt företag. Tillsammans kan vi göra era framgångar större och utmaningarna mindre. Är du redo?

Checklista - starta eget företag

Frågor och svar om att starta eget företag

Tips!

 • Om ditt företag är registrerat och klart sedan tidigare blir du enkelt kund hos oss. Ta del av vår checklista om hur du gör på sidan Bli företagskund.

 • Beroende på din unika situation så kan det finnas stöd att söka i uppstartsfasen. Läs mer på Arbetsförmedlingen webbplats.
  Starta eget företag (arbetsformedlingen.se)

 • Med vår plattform för butik och e-handel får du allt du behöver för att på ett smidigt sätt kunna ta betalt av dina kunder – var de än befinner sig. Läs mer och få en översikt över våra betalningslösningar.
  Ta betalt med Swedbank Pay (swedbankpay.se)

 • Vanligtvis inte. Vi rekommenderar dig att kontakta en bank i landet där ditt bolag kommer ha sin hemvist.

 • När du ska starta aktiebolag ska du först skicka in en anmälan om att registrera aktiebolaget. Därefter skickar du in ett bankintyg utfärdat av din bank. Sedan ansöker du om godkännande för F-skatt för bolaget. Detta gör du på verksamt.se.Du måste ha minst 25 000 kronor i aktiekapital för att starta ett privat aktiebolag.

  Starta aktiebolag (verksamt.se)

 • Om det är ett aktiebolag du ska starta så behöver du, i registreringsprocessen, be oss om ett bankintyg. Detta intygar att du överfört aktiekapitalet till ditt bolag som är under bildande.

 • Om det är ett aktiebolag du ska starta så behöver du, i registreringsprocessen, be oss om ett bankintyg. Detta intygar att du överfört aktiekapitalet till ditt bolag som är under bildande.

   

  Så här gör du för att få bankintyget:

  1. Kontakta oss för att diskutera dina planer gällande företaget. 

  Kontakta oss

   

  2. Fyll i blanketter du fått av din kontaktperson och skicka tillbaka dem till samma mailadress.

   

  3. När vi gått igenom dina dokument så kommer en rådgivare kontakta dig.

   

  4. När du gör din bolagsregistrering i inloggat läge på verksamt.se kommer applikationen be dig ange e-postadressen till din kundrådgivare på banken. Efter att du skickat in din registreringsansökan kommer din rådgivare kontakta dig och informera om numret till kontot dit du ska överföra aktiekapitalet. Bankintyget får du efter att aktiekapitalet förts över. Ett exemplar går också automatiskt till Bolagsverket som administrerar bolagsregistret.

 • Du börjar med att registrera ditt företag på verksamt.se. 

  Registrera ditt företag (verksamt.se)

   

  När det är ett aktiebolag du ska starta så behöver du även be oss om ett bankintyg. Detta intygar att du överfört aktiekapitalet till ditt bolag som är under bildande. Så här gör du för att få bankintyget:

   

  1. Efter att du skickat in din registreringsansökan kommer din rådgivare kontakta dig och informera om numret till kontot dit du ska överföra aktiekapitalet. Bankintyget får du efter att aktiekapitalet förts över. Ett exemplar går också automatiskt till Bolagsverket som administrerar bolagsregistret.

 • Om du ska ta över ett lagerbolag behöver du i samband med att du inkommer med ansökan om att bli kund också inkomma med köpeavtal, protokoll, ändringsanmälan och fullmakt. I samband med att du för över pengarna för köpet av lagerbolaget så kan banken utfärda ett likvidintyg åt dig.